Балкан
24. јуни 2021 - 8:56

Советот за регионална соработка ќе го презентира Балканскиот барометар 2021

Советот за регионална соработка денеска во Тирана ќе го претстави Балканскиот барометар 2021.

Тоа е седмо издание на годишно испитување на мислењето на јавноста и стопанските субјекти кое го нарачува РСС и кое се занимава со гледањата и очекувањата на граѓаните и стопанствениците од Западен Балкан за различни теми, како што се интеграцијата во ЕУ и регионалната соаботка, дигитализација, зелено закрепнување и вработеност, а втора одина по ред опфаќа и теми кои се однесуваат на предизвиканата состојба во регионот од Ковид-19. 

Граѓаните од Западен Балкан поддржуваат регионална соработа и 77 отсто од нив се согласуваат дека таа може да придонесе кон подобра политичка, економска и безбедносна состојба во нивната екоомија, додека 62 отсто сметаат дека членството во ЕУ е добра работа за нивната економија. Четириесет и девет отсто и понатаму мислат дека невработеноста е најголем проблем со кој се соочуваат нивните економии, што е повеќе од минатогошните 45 отсто. Младите луѓе, исто така се согласуваат со тоа и 63 отсто од нив сметаат дека несоодветните можности за вработување се најголем прроблем.

Кога станува збор за стопанските субјекти 72 отсто ја гледаат ЕУ како најпосакуван блок за трговија, а 48 отсто се произнеле дека новиот договор за намалување на цената на роамингот им заштедил пари.