Спорт плус
22. јуни 2022 - 9:10

Шпанија се откажа од кандидатурата за домаќин на Зимските олимписки игри во 2030 година

Националниот олимписки комитет на Шпанија одби да поднесе кандидатура за домаќин на Зимските олимписки игри во 2030 година. Првично се разгледуваше опцијата за заедничка апликација на Каталонија и Арагон.

Минатата недела беше објавено дека Каталонија планира да поднесе единствена пријава, бидејќи регионите имаа несогласувања околу распределбата на натпреварите.

Во пресрет на претседателот на НОК на Шпанија, Алехандро Бланко, објави дека земјата воопшто нема да се пријави за домаќин на Игрите во 2030 година.

– Се разбира, тоа ме боли повеќе отколку во случајот со Мадрид, чија апликација не победи. Ги уништивме сите куќи, иако проектот беше прекрасен. Не можевме да постигнеме меѓусебно разбирање внатре, рече Бланко.

Првиот човек на НОК додаде дека е можно Шпанија да се пријави за следните Игри, вклучувајќи го и турнирот во 2034 година.