Балкан
26. September 2023 - 14:11

Рама: На ЕУ и е потребен Западен Балкан исто како што на Западен Балкан му е потребна ЕУ

Во рамките на Берлинскиот процес, кој ќе се одржи во Албанија на 16 октомври 2023 година, Министерството за финансии и економија денеска во Тирана е домаќин на Форум на министри за економија насловен „Заеднички регионален пазар – чекор кон единствената ЕУ пазар“.

Отворајќи го овој министерски состанок, премиерот Еди Рама го започна својот говор со интеграцијата на Западен Балкан во Европската Унија.

– Со интерес гледаме дека во ЕУ има посилно убедување и тие се поотворени за значењето што Западен Балкан го има за Европската Унија. На ЕУ и треба ЗБ исто како што на ЗБ и треба на ЕУ. Овде сме со истакнати министри и функционери од земјите од Западен Балкан и ЕУ за да разговараме за најсуштинските теми на овој процес кој вклучува зајакнување на нашите економии, вклучително и поврзаноста со сферата на економските активности на ЕУ. Ќе морам да разговарам за нешто сосема ново, што пред 5 години беше незамисливо. Идниот план на ЕУ да го поддржи Западен Балкан преку отворање на неколку начини што ќе нè доближи до ЕУ, додека за интегративниот процес секоја земја мора да си ја заврши домашната задача, рече премиерот.

Според него, 600 комерцијални компании имаат корист од отстранувањето на бариерите меѓу земјите и ова е едно од важните достигнувања на Балканскиот процес.

– 6.000 комерцијални компании имаат корист од активноста за промоција на трговијата. Од сето отстранување на нетарифните бариери, од заедничките настани кои ги вклучија особено комерцијалните компании и поддршката за пристапите на ЕУ во однос на пазарот. Сè што правиме заедно е да имаме корист на терен за луѓето кои треба да се движат послободно, нагласи тој.

Оцени дека фазната интеграција на заедничкиот пазар ветува дека ќе даде непроценлив увид во економскиот раст на Западен Балкан во следните 10 години, додавајќи дека е време „заедно да продолжиме напред и да се погрижиме ветувачките зборови да доведат до ветувачки дела“.

– Можеби сè уште имаме нерешени прашања во овој регион, но преку овој процес научивме дека единствениот начин да се разбереме е да се договориме што е можно повеќе за работите што можеме да ги направиме заедно. Сè повеќе гледаме колку е важно да ги решаваме нашите проблеми. Колку е подобра атмосферата на соработка, колку се посилни мостовите меѓу нашите земји, толку е подобар просторот за справување и со најтешките прашања, изјави премиерот Рама.

На форумот со фокус на унапредување на заедничкиот регионален пазар, за поттикнување на економскиот раст во регионот и негово приближување до ЕУ учествуваат министрите за економија од Берлинскиот процес, претставници на Европската Унија и други партнери од Берлинскиот процес.

На 14 месецов, во Тирана, со учество на министрите за внатрешни работи на 26 земји од ЕУ и Западен Балкан, се одржа Конференција во рамки на Берлинскиот процес на која се дебатираше за зголемување на соработката во борбата против организираниот и сајбер криминалот.