Бизнис
11. January 2017 - 19:57

Грција го затвори долноводот кон Македонија, Бугарија размислува за истата опција

Грција од вчера го затвори и далноводот кон Македонија, што значи не е дозволен транзит на електрична енергија. За иста мерка размислува и соседна Бугарија. Како причина за ваквиот потег се наведуваа високата цена на струјата поради ниските температури во  Југоситочна и Централна  Европа, како и застојот на повеќе термоенергетски и нуклеарни капацитети во регионот, информираат од ЕЛЕМ. Во меѓувреме, потенцираат дека снабдувањето со стуја за домаќинставата и стопанството се одвива редовно, дел од сопствени капацитети, а дел од увоз. Набавката на електрична енергија во овој период, уште една истакуваат, дека нема да влијае врз цената за крајните корисници