Балкан
9. November 2019 - 9:37

Една година откако Приштина воведе такси за српските стоки

Денеска се навршува една година откако во сила стапија таксите на Приштина за српските стоки, прво во износ од 10 отсто, а по 12 дена и цели 100 проценти.

Мерката нанесе голема економска штета на двете страни од границата, но уште повеќе политичка, со оглед на тоа што го блокира дијалогот меѓу Белград и Приштина.

Приштина се одлучи на овој чекор откако и беше одбиено членството во Интерпол, на заседание на Генералното собрание на оваа меѓународна полициска организација во Дубаи, пренесува Танјуг.

Иако економските ефекти се значителни, од почетокот беше јасно дека не се работи за економска, туку за пар екселанс политичка мерка, коментира „Политика“.

Идејата беше Србија да се примора да ја запре „кампањата” на Белград за повлекување на признавањето на косовската независност, и во текот на ова година таквата дипломатска активност на Србија даде резултат во вод на 15 земји кои го повлекоа признавањето на Косово, пишува весникот.

Таксите, меѓутоа, го блокираа дијалогот, но Приштина остана упорна, иако Брисел и Вашингтон, а потоа и речиси целата меѓународна заедница, бараа нивно укинување, очекувајќи, во исто време и Белград да ги запре напорите за повлекување на признавањето, потсетува „Политика“.