Македонија
3. February 2017 - 14:14

Засилена контрола на дивите депонии во Гевгелија

Градоначалникот на Гевгелија Иван Франгов денеска од комуналната инспекциска служба побара да ги засили контролите на дивите депонии и инсистираше комуналните редари да ги контролираат почесто во попладневните и вечерните часови кога, како што рече, несовесните граѓани фрлаат разни отпадоци.

- Мојата реакција и барањето за засилени контроли на дивите депонии е одговор на многубројните поплаки од граѓаните на општина Гевгелија, кои во последно време најмногу се однесуваат на неконтролираното фрлање отпадоци на дивите депонии кои на неколку локации во околината на градот се создаваат покрај локалните патишта, рече Франгов.

Инспекциските служби веднаш интервенирале и побарале од сопственик на парцела во близина на Кованска река, која е претворена во дива депонија да го отстрани отпадот во најкус временски рок и најавија чистење на отпадот од речното корито.

Договорено е инспекциските контроли на дивите депонии да се вршат и за време на викендите.