Балкан
8. December 2023 - 21:26

Вишковиќ: Шмит ќе мора да сведочи во судскиот процес против Додик

Премиерот на Република Српска Радован Вишковиќ денеска изјави дека високиот претставник Кристијан Шмит ќе мора да се појави во Судот на Босна и Херцеговина како сведок во судскиот процес против претседателот на РС Милорад Додик.

- Би сакал Шмит да не се појави во Судот на Босна и Херцеговина како сведок во постапката против претседателот Додик, но после тоа Судот на Босна и Херцеговина ќе треба да издаде налог за негово апсење и затоа очекувам дека ќе избега и тоа ќе биде дефинитивно решение за Босна и Херцеговина, рече Вишковиќ на новинарите во Бања Лука.

Тој додаде дека „најдобро би било Шмит да остане во својата земја по Божиќ“.

- Во обвинението, обвинителот четири пати го споменува Додик како обвинет, а дваесет пати се повикува на Шмит и неговите одлуки. Ако Додик е во судницата, тогаш и Шмит треба да биде, рече премиерот на РС.

Според него, одбраната на Додик во моментов има 113 прашања до Шмит, кој треба да покаже на весникот дали легално престојува во Босна и Херцеговина и врз основа на кој закон може да донесува закони.

Вишковиќ изјави дека е сигурен оти процесот во Судот на Босна и Херцеговина против Додик, поради неспроведување на одлуките на високиот претставник, ќе се претвори во „судење на Шмит и Босна и Херцеговина“.

Обвинителството на Босна и Херцеговина ги обвини Додик и вршителот на должноста директор на официјалниот гласник на РС, Милош Лукиќ, дека не ги спроведувале одлуките на високиот претставник, што според измените на Кривичниот законик, наметнати од Шмит, е кривично дело.