Свет
6. September 2017 - 21:02

Ураганот Ирма ја уништи зградата на француската Влада на Карибите

Ураганот Ирма предизвика голема штета и поплави на Карипските Острови, а францускиот министер за внатрешни работи Жерар Колом денеска изјави дека на островот Свети Мартин уништена е зградата на француската Влада.

- Уништени се четирите најцврсти згради на островот Свети Мартин, што значи дека најверојатно настрадале и други послеби објекти, посочи Колом.

На островот во прекин е снабдувањето со електирчна енергија, додека на Свети Бартоломеј, каде живеат околу 9.000 луѓе, ураганот ги попречува комуникациите.

Во францускиот дел на Свети Мартин живеат околу 40.000 луѓе, колку и на холандската страна од островот.

Ураганот Ирма прерасна во петта категорија, а брзината на ветерот достигна брзина до 300 километри на час. Тоа е најсилен ураган во последните десет години што го погоди Свети Мартин.

Поради ураганот прогласена е вонредна состојба во Флорида, во Порторико и на Девствените Острови, додека властите на Бахами соопштија дека најверојатно ќе ги евакуираат жителите од шесте јужни острови.