Свет
28. јуни 2016 - 10:35

Така работат во Данска: Кога работат подолго, добиваат опомена

Неодамнешно истражување покажа дека просечен Данец работи само 33 часа секоја недела.

- Данците не остануваат подолго на работа, затоа што би можеле да добијат лекција за нееикасност отколку пофалба, пишува Хелен Расел, британска новинарка која живее во Данска.

Кога во 2013 година таа се преселила во Данска со сопругот кој таму добил работа во компанијата „Лего“, не можела ни да сонува дека нејзиниот сопруг ќе доаѓа дома веднаш после работа, а во петок дури и во 14:30 часот.

На цената е баланс меѓу работата и приватниот живот особено семејствата, па мајките и татковците без проблеми после работниот ден можат да си ги земат децата и квалитетно да го поминат попладнето, а навечер да одвојат и малку време за себе, се вели во истражувањето.

Типично работно време во Данска е од 8 до 16 часот, со 37 работни часа во неделата.