Свет
20. April 2021 - 8:26

Стејт департментот ќе препорача Американците да не патуваат во 80 отсто од државите

Стејт департментот досега има препорака за непатување во 34 од околу 200 држави меѓу кои се Чад, Косово, Кенија, Бразил, Аргентина, Хаити, Мозамбик, Русија и Танзанија. Но, се планира на списокот да се најдат 130 земји.

Американскиот Стејт департмент вчера соопшти дека ќе ја прошири листата на држави во кои граѓание да би требало да патуваат бидејќи има „невиден ризик за патниците” поради пандемијата со Ковид-19.

Стејт департментот досега има препорака за непатување во 34 од околу 200 држави меѓу кои се Чад, Косово, Кенија, Бразил, Аргентина, Хаити, Мозамбик, Русија и Танзанија. Но, се планира на списокот да се најдат 130 земји.

На Американци веќе им е оневозможено патување во поголем број европски држави поради воведените рестриктивни мерки, а Вашингтон забрани влез во САД за лицата кои неодамна биле во шенген зоната, Кина, Бразил, Иран и Јужна Африка.

Американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) сè уште не ја коментираше најавата на Стејт департментот.

ЦДЦ на почетокот од месецот објави дека вакцинираните лица можат безбедно да патуваат низ САД со оглед на „нискиот ризик”, но директорката на ЦДЦ, Рошел Валенски ги повика Американците да не патуваат поради големиот број на инфицирани лица.

– Знаеме дека имаме поголем број случаи во моментот. Јас би препорачал да не патуваме. Ние не препорачуваме патувања во овој момент, особено за луѓето кои не се вакцинирани, посочи Валенски.