Македонија
18. May 2022 - 19:47

Шаќири: Сите сме добитници во овој процес освен тие што изгубија настава

Завршивме со овој процес, сите да ги имаме позитивните поуки, иако беше долг процесот сите сме добитници, сите освен тие што изгубија во наставата и да се најде начин и тоа да се искорегира, изјави вечерва во Тема на денот министерот за образование и наука Јетон Шаќири во врска со договорот со СОНК за покачување на платите.

-Кажувам дека сме добитници бидејќи имавме можност во овој период на лоша економска ситуација да најдеме начин за повисоки плати, сме добитници за тоа дека се отворија повеќе колективни договори и се отворија неколку дискусии во тие колективни договори каде што ќе има повеќе придобивки и за наставниот кадар освен ова што е предвидено. Мислам дека беше добар, отворен процес и нашите преговори со СОНК ќе продолжат не завршуваат со она што денеска се потпиша туку ќе ја разгледуваме заедно секоја стратегија за основно и средно образование, рече Шаќири.