Македонија
7. February 2021 - 15:03

Се прават напори за повторно пуштање во употреба на Адреналинската патека во Пехчево

Повеќе од една година не работи адреналинската патека и зип-линијата во Пехчево. Како што информираат од Општина Пехчево, причината за нејзино нефункционирање на единствената атракција од ваков вид на крајниот Исток, е непотполната документација за користење на локацијата каде се наоѓа патеката.
 
-Кога е разработена адреналинската патека и пуштена во употреба, немаше целосна документација, за да биде користена според законите за нејзина употреба. За време на нејзиното користење, дури имаше и постапка за одредена повреда од лице кое се повредило додека ја користело, поради што е стопирано нејзиното користење, истакнаа од Општината.
 
Земјиштето на кое се наоѓа патеката и зип-линијата е во надлежност на Македонски шуми, до кои како што додадоа од општината е поднесено барање за користење на делот од земјиштето каде се наоѓа патеката, за да можат љубителите на адреналински спортови истата повторно да ја користат.
 
-Се уште е во процедура постапката за доделување согласност истата да почне повторно. Се надеваме дека многу брзо ќе биде одоговорено по ова барање, за да може барем за сезоната во 2021 година патеката повторно да профункционира. На тој начин ќе се вратат туристите кои се љубителите на адреналиснките спортови, а со тоа ќе заживее и туризмот, додадоа од Општината.
 
Адреналинската патека и паркот „Езерце“ кој се наоѓа во близина се изградени во 2016 година и нивната изградба чинеше 2 милиони денари.