Македонија
12. јуни 2017 - 18:59

СДСМ: Членството во ЕУ и НАТО е врвен државен интерес, ВМРО ДПМНЕ да ги поддржи интеграциските процеси

Членството во ЕУ и НАТО е клучен стратешки приоритет на Република Македонија, се наведува во пишаната реакција на СДСМ на денешната прес-конференција на Владимир Ѓорчев од ВМРО-ДПМНЕ.

Владата предводена од СДСМ, се вели во реакцијата, има за цел да ги отпочне преговорите за членство што е можно побрзо и посветено ќе работат на отворање на евро-атлантските перспективи преку отворен дијалог со опозицијата, стручната јавност и граѓанското општество.

- Неопходно е сите, вклучително и ВМРО-ДПМНЕ, да се однесуваат конструктивно, да дадат поддршка на интегративните политики и активно да работат за целосна интеграција на Македонија во ЕУ и НАТО, што е врвен државен и граѓански интерес, се вели во реакцијата на СДСМ.

СДСМ во реакцијата, наведува дека Македонија предолго е земја кандидат за членство во НАТО и ЕУ и крајно време е овој процес да се придвижи нанапред.

- ВМРО-ДПМНЕ имаше 11 години за да ги придвижи интеграциските процеси и да работи на полноправно членство на Македонија во ЕУ и НАТО. Но спротивно од тоа, ВМРО-ДПМНЕ со години работеше на изолација на Македонија и спротивно на државните и интересите на граѓаните, ги кочеше евро-атланстките интеграции, се вели во реакцијата на СДСМ.