Loading Video...
Свет
9. February 2024 - 16:40

Преглед на вестите од светот

Соединетите Држави  да прекинат со испораката  на оружје за укрианската војска и да ја поттикнат украинската влада на преговори со Москва за крај на војната.  Пораката до Белата куќа, рускиот претседател ја упати преку првото интеврју  со американски новинар од почетокот на војната во Украина во февруари  20202 година. Во разговорот со Такер Карлсон, Путин  го повтори тврдењето дека војната ја почнал Киев, а Русија интервнирала за да ги заштити жителите ан Украина кои зборуваат руски јазик.  Предупреди дека Западот никогаш нема да успее да и нанесе стратешки пораз на Русија во Украина.

Путин за време на интевјуото рече Русија нема планови за напад на Полска, членка на НАТО  додавјаки дека тоа може да се случи во еден случај.

„Само во еден случај, ако Полска ја нападне Русија. Зошто? Затоа што немаме интерес за Полска, Литванија  или кое било друго место. Зошто би го направиле тоа? Ние едноставно немаме никаков интерес. Тоа е само поттикнување закани.

Рускиот претседтаел оцени дека постои можност САД и Русија да ја обноват комуникацијата, под услов јавноста во Америка да разбере дека светот се менува и да се навикне на тоа. Двочасното интевју со Путин, Карлсон, го објави  на Социјланата мрежа Х и собра милионска прегледи. Такер КАрлосн е поранешен водидител  на  тв Фокс Њуз и важи за блисок пријател на Доналд ТРамп .Некои американски политички експерти  во ова интевју гледааат и порака на тоа Што ТРамп треба да направи во односите со Москва и Путин доколку победи на претседателксите избори во САД закажани  за ноември.