Балкан
4. December 2017 - 9:43

Поројните дождови предизвикаа големи штети во Грција

Поројните дождови што ја зафатија Грција изминатиот период предизвикаа огромни штети во западниот дел на земјата, каде властите соопштија дека илјадници земјоделски површини се претвориле во езера.

Во исто време, жителите на овој дел на Грција бараат што побрзо да бидат обесштетени.

Поројни дождови ги зафатија градовите Агринио и Месолонги, но и многу села во тој регион. Поплавени беа приземјата на куќите, а по улиците имаше повеќе од еден метар вода. Многу реки се излеаја, а десетици луѓе беа евакуирани.

Тешка е ситуацијата и во Епир каде на многу места имаше лизгања на земјиште и поплавени згради, а пожарникари спасиваа луѓе од куќи кои биле затрупани со свлечишта и многу вода.

Властите предупредуваат и за зголемено ниво на водата во повеќе реки.