Македонија
20. October 2015 - 23:33

Полагањето на државната матура останува по старo

Математиката нема да биде задолжителен предмет при полагањето на државната матура. И за годинашните матуранти ќе важи стариот концепт. Ќе полагаат 2 екстерни и 2 интерни предмети.
 
Задолжителен ќе биде само мајчиниот јазик. Нема да се примени ниту електронското полагање.
 
-Измените на државната матура се одложени за септември 2016 година и во овој период ќе направиме се што е во наша моќ да бидат вклучени сите засегнати страни за да се дојде до најдобрите можни решенија.Одлагањето на државната матура е затоа што од декември се пријавува матурата и имавме прекраток период за промените што сакавме да ги постигнеме, затоа што ни треба во меѓупериодот и дијалог, така што има доволен простор да се вклучат сите заинтересирани страни и да се разговара со сите, да се слушнат сите мислења и да се направат темелни консултации за на крај да се донесе најсоодветното решение, истакна премиерот Никола Груевски пред почетокот на учебната 2015/2016 година.
 
Инаку оваа година државна матура ќе полага деветтата генерација матуранти.