Бизнис
9. April 2024 - 16:42

Петрова: Рекорден буџетски дефицит во првиот квартал, слабо оди наплатата на ДДВ

Рекорден буџетски дефицит во  првиот квартал, каде потрошени се 3/4 од планираниот буџет за цела година, објави дополнителната заменичка за финансии од редовите на ВМРО ДПМНЕ. Од јануари  до вчера, минусот во државата каса достигна скоро  405 милиони евра.. Се должи на 5 пати поголемиот пораст на расходите во однос на планираните приходи. Петрова вели дека фалат пари во буџетот за зголемените плати и пензии, а нема ни за нови вработувања во министерството за здравство.

 Тоснко Недостасуваа  26 милиони евра за зголемување на платите на админситратовците, и околу 70 милиони евра за повисоките пензии, значи во буџетот фалат скоро 100 милиони евра само за повисоките плати и пензии,. изјави Елена Петрова, дополнителен заменик министер за финансии од ВМРО ДПМНЕ

Петрова обвинува и дека слабо оди наплатата на ДДВ. Во првото тримесечје  собрани се 15% помалу пари  во донсо на планираното,  а не оди по планот ни наплатат на акцизи.  За 7%  има отстапување и од планот за наплата на данокот за личен доход, а за 14 отсто  наплата на придоносение за пензиско и инвалидско

Тонско Дали МФ и УЈП направија анализа на Што се должи ова потфрлање кај данокот на чиечн догход придоенсот на ПОИ во март, после згоелмување на минимланата плата, која природно треба да го згоелми овие приходи? ДАли УЈО и Царина го ставоија во мораториум нмерските з анаплата на даоците?, прашува Петрова , затоа што кпо одмрзнување на цените, наплатата се очекуваше да биде повисока, што значи дека , приватната потрошувачка се намалува, луѓето не купуваат за ади високите цени.

Вчера министерот за финансии соопшти дека согласно планот се собираат и се трошат буџетските пари. Во првиот квартал наплатени  се 22% повеќе од плнираното, а потрешени се 25 % повеќе од планот. Буџетскиот дефицит, според фианнсии изнесува 236 милиони евра., така што буџетот е ликвиден и редово се сервисираат обврските, велат од кабинетот на министерот Бесими.