Бизнис
21. September 2020 - 15:21

Пад на платите во повеќе сектори, нето платата на државно ниво зголемена за 8.5 отство

Околу 25 проценти пад на платите на вработените во сместувачките капацитети регистрираше статистиката во јули. Од туристичко угостителскиот сектор велат дека е очекуван затоа што долго време во секторот се исплаќа минималец. Пад од 22 отсто на платите има и во воздухопловството, производство на машини во дејноста изнајмување и издавање под закуп. На државно ниво просечната нето плата е зголемена за 8.5 проценти, а најголем раст е регистриран во ИКТ секторот, обазование, здравство и трговија.

 

Ирена Чачкова