Здравје
11. December 2017 - 15:41

Ова се случува 14 години пред смртта: Вашето тело ве предупредува, немојте да го игнорирате

Доколку забележите одредени промени на кои ви укажува вашиот крвен притисок, ќе знаете уште колку години ве делат од смртта.

Научниците дошле до сознание дека крвниот притисок во подоцнежните години почнува да паѓа околу 14 години пред да настапи смртта.

Тие дошле до заклучокот откако ја следеле здравствената состојба на 46.634 Британци кои починале во 60. година од животот и подоцна. Примерокот ги опфатил и луѓето кои биле здрави, но и оние кај кои е дијагностицирана деменција и болести на срцето.

Крвниот притисок најмногу опаѓа кај пациенти болни од деменција, застој на срцето, губење на тежина во подоцнежните години и оние кои имале висок притисок. Смалување на долги патеки е забележано кај пациенти без било кои од наведените дијагнози.

-Нашето истражување фрла свето на значењето на следењето на постарите пациенти кои лекарите ги гледаат насакаде. Би бил многу вознемирен доколку некој би го тумачел нашето истражување како мотив хипертензијата во доцните години да не се третира со лекари и тие да не се издаваат, вели авторот на истражувањето Џорџ Кушел.

Тој додаде и дека докторите и истражувачите мора да внимаваат на тоа што значи падот на притисокот кај постарите пациенти.

Иако постојат уште знакови кои укажуваат на близината на смртта и се јавуваат на само неколку години пред да настапи, крвниот притисок и промените карактеристични за него се највоочливи сигнали. Најголема причина е тој што е бројчано мерлив, често се мери и може да го следат и лекарите и самите пациенти.

Според зборовите на истражувачите ова е област која треба и понатаму да се истражува.