Македонија
4. April 2019 - 16:14

Нема Договор за Законот за јавно обвинителство

Партиските преговори за статусот на специјалнотот јавно обвинителство во ќор сокак. Партиите признаваат дека по оптимистичката четврта средба, преговорите се во целосно затишје. Власта и опозицијата меѓусебно се обвинубаат кој го кочи процесот за тоа дали да се продолжи мандатот на Катица Јанева, дали снимките ќе можат да се користат како докази пред суд и во чии рамки ќе работи СЈО – авотномно во организацијата на државното обвинителство или само како одделение во обвинителство за организиран криминал и корупција.

- „Шансите за договор зависат од тоа колку ДПМНЕ ќе се држи цврсто до насоките од нивниот менаџер од Будимпешта. Услов за отпчнување на преговорите со ЕУ не е донесување на било каков Закон за Јавно обвинителство, туку квалитетен закон кој ќе овозможи право и правда и казнивост на криминалот во нашата држава“, возвраќаат од министерството за правда

Европските авторитети последниве денови исто така, јасно посочуваат дека статусот на специјалното јавно обвинителство е еден од клучните предуслови за добивање на датум за преговори.