Македонија
25. November 2016 - 15:30

Неделата за грижа на стари лица одбележана во Велес

Под мотото „Сите сме нивни деца“ Општина Велес, Советот на млади и Здружението на пензионери ја одбележаа Неделата за грижа на стари лица.
 
Нивни претставници денеска имаа средба со стари лица во велешките села Кумарино, Отовица и Сујаклари и им поделија хуманитарни пакети со прехранбени производи.
 
Посетата во селото Отовица беше реализирана во Клубот на пензионери кој годинава беше реновиран, а  во селата Кумарино и Сујаклари старите лица беа посетени во нивните домови.
 
При посетата беше и велешкиот градоначалник Славчо Чадиев кој ги сослуша и разговараше за нивните потреби и барања.
 
Во изјава за медиумите Чадиев истакна дека хуманитарната помош е симболична, но она што е поважно е да се испрати пораката дека треба да се грижиме за старите лица.
 
- Впрочем, и мотото на акцијата „Сите сме нивни деца“ го покажува тоа. Едноставно е потребно да им ја вратиме грижата која тие ни ја давале.  Ние како Општина Велес имаме и проект за активно стареење, со кој ја промовираме меѓугенерациската соработка, рече Чадиев.
 
Организаторите најавија  дека вакви посети на стари лица во велешките села  ќе имаат континуирано  и во наредниот период.