Свет
4. јуни 2023 - 11:20

„Многу полесно да се каже не“: Ирски град се обединува во забраната за паметни телефони за деца

Родителите во ирскиот град Грејстоунс се здружија за да им кажат на своите деца дека не можат да имаат паметен телефон до средно училиште.  Здруженијата на родители низ осумте основни училишта во областа усвоија слоган без паметни телефони за да претставуваат обединет фронт против детското лобирање.

„Многу е полесно да се каже не“, рече Лора Борн, која има дете во основно училиште. „Колку подолго можеме да ја зачуваме нивната невиност, толку подобро“.

Училиштата и родителите во Каунти Виклоу ја презедоа иницијативата минатиот месец поради загриженоста дека паметните телефони поттикнуваат анксиозност и ги изложуваат децата на материјал за возрасни. Тоа е редок пример цел град да презема заеднички активности за тоа прашање.

Доброволниот пакт е да се задржат паметните телефони на децата – дома, во училиште, насекаде – додека не влезат во средно училиште. Се надеваат дека ако се примени на сите деца во областа, ќе се намали притисокот од врсниците и ќе ја намали секоја огорченост.

„Детството станува се пократко и пократко“, рече Рејчел Харпер, директорка на училиштето Сент Патрик, која ја предводеше иницијативата. Деветгодишните деца почнаа да бараат паметни телефони, рече таа.

Претходно училиштата ги забрануваа или ограничуваа уредите на нивна основа, но сепак го видоа ефектот на социјалните мрежи врз децата кои имаат телефони – и како тоа ја поттикна љубопитноста на другите ученици.

Политиката ширум градот ја намалува можноста детето да има врсник со паметен телефон и родителите можат да го претстават слоганот како училишно правило, рече Харпер. „Тие го сакаат тоа – сега можат да ги обвинат училиштата“.

Иницијативата привлече интерес од здруженијата на родители во Ирска и во странство и го поттикна ирскиот министер за здравство, Стивен Донели, кој живее во близина на Грејстоунс, да ја препорача како политика на национално ниво.

„Ирска може да биде и мора да биде светски лидер во обезбедувањето дека децата и младите нема да бидат цел и да не бидат повредени од нивните интеракции со дигиталниот свет“, напиша тој во „Irish Times“ оваа недела. „Мораме да им олесниме на родителите да ја ограничат содржината на која се изложени нивните деца.