Месарите се служат со трикови: Еве како да препознаете свежо од старо месо
Светло црвената боја на месото често може да излаже дека месето е свежо. Но затоа, непријатниот мирис е најдобар показател дека месото не е за употреба.
Ако месото има лигава текстура, тоа веројатно значи дека бактериите започнале да се множат на површината. Но, што е со месото под фолија?
Најдобро е да се држите до продавници кадешто обично се наоѓаат свежи производи како што се овошје и зеленчук и свежа риба и месо. Но, ако подолго се задржете во продавница, прво купете ја храната која е спакована, додека свежото месо, јајцата и млекото купете ги последни.
Не купувајте паковано месо ако рокот е близу до истекување. И не паѓајте на црвената боја – некои продавници користат јаглен моноксид за месото да ја задржи црвената боја дури и откако ќе се расипе.
Како да откриете старо месо кое е спаковано?
Интересно е тоа што свинското, пилешкото, говедското мораат да бидат спаковани во стиропор. Под месото се наоѓа подлога која ја впива течноста која излегува од него. Имајте на ум дека премногу течност е показател на староста.
Како тогаш да ја откриете скриената течност? Стиснете го со прсти месото. Ако течноста е под него, ќе се појави по страните.
Ново на Сител
-
Синдикатите и работодавачите со различни ставови за „недела неработен ден“
-
Тема на денот со Марјан Ристевски, заменик министер за економија и труд
-
Маркетите ги вратија старите цени на производите кои ги покачија, а не се дел од Новогодишната кошница
-
По повод 45 години Пекабеско ќе донира 30.000 евра за најмладите
-
Последни пратенички прашања за годинава
-
Собранието на чекор до разрешување на членови на Судски совет
-
Дали има судир на интерес во одлуката на Антикорупциска за назначувањето на Бојан Христовски во АНБ?
-
Етнички права во правна држава