Свет
14. јуни 2016 - 10:09

Масовни протести во Франција

Во Франција за денеска се најавени масовни протести поради предложениот закон за труд и се очекува железничкиот и авио сообраќајот да бидат нарушени. 

Во Париз се очекува да има повеќе од 50.000 демонстранти, а трасата од 5,5 километри, која е предвидена за протестниот марш, е подолга од претходните собири.

Низ улиците ќе бидат распоредени голем број полицајци, а упатен е апел до синдикалните организации и демонстрантите да покажат одговорност.

Француската Национална железница најави за денеска прекин на некои линии, како и метрото во Париз, додека авиопревозникот „Ер Франс“, чии пилоти исто така го продолжија штрајкот, планира да обезбеди 80 отсто од летовите.

Генералниот секретар на најголемиот синдикат ЦГТ, Филип Мартине тврди дека денешните протести ќе бидат најмасовни во изминатите неколку месеци.

Демонстрантите протестираат поради предложените реформи во законот за труд, со кои се предвидува полесно отпуштање на вработените  и подолга работна недела.