Свет
2. October 2020 - 13:08

Мајк Пенс би можел да стане привремен претседател на САД

Американскиот претседател Доналд Трамп би можел привремено да му ја предаде власта на неговиот потпретседател, Мајк Пенс, ако се покаже дека не е способен да ја врши должноста поради одредена медицинска постапка или лекување и закрепнување од коронавирусот, објави Ројтерс.

Истото пред него го имаат направено претседателоте Роналд Реган и Џорџ В.Буш.

Претседателот Трамп денеска објави дека е позитивен на Ковид-19 и дека оди во карантин за веднаш да го започне процесот на опоравување.

Според став 3 од 25-тиот амандман на Уставот на САД усвоен во 1967 година по убиството на претседателот Џон Кенеди во 1963 година, Трамп може писмено да изјави дека не е во состојба да ги исполнува своите обврски.

Иако Трамп ќе остане на функцијата, потпретседателот Мајк Пенс ќе стане вршител на должноста претседател. Претседателот би ги вратил сите свои овластувања откако писмено изјавил дека е способен повторно да ги извршува.

Четвртиот став од 25-тиот амандман нуди можност за лишување на претседателот од сите овластувања доколку, на пример, неговиот кабинет смета дека станал неспособен за извршување претседателски должности, но тој никогаш не бил активиран досега.