Да се внимава како се чуваат млечните производи
Да се обрне поголемо внимание на начинот на чување на млекото и млечните производи, апелираат надлежните, но и млекопроизводителите.
Велат дека се случува трговците да ги чуваат производите несоодветно, односно макар на кратко да ги остават надвор, што не е соодветно, бидејќи млекото и млечните производи треба да се чуваат на температура од 2 до 8 степени во текот на целиот пат, почнувајќи од фармата, па се до трпезата.
За таа цел, млекопроизводителите, Агенцијата за храна и Организацијата на потрошувачи ќе започнат со кампања за поголема едукација на сите чинители во процесот на производство на млеко и млечни производи, почнувајќи од фармерите, преку производителите, транспортерите и трговците, па сè до самите купувачи, кои исто така може долго време да не ги чуваат на соодветна температура откако ќе ги купат производите.
Од Организацијата на потрошувачи велат дека поплаките од храна воопшто, вклучувајќи ги и млечните производи, минатата година се сведени на минимум.
Но, сепак најчесто купувачите се пожалиле на поминат рок или девакумиран производ.
Мирјана Јовеска
Ново на Сител
-
Од утре автобусите се враќаат на скопските улици – Вонредна седница на Град Скопје
-
Герасимовски: Град Скопје кочи капитални проекти на Општина Центар
-
Тема на денот со Стефан Кирков, ВМРО-ДПМНЕ
-
Вонредна седница на Владата: ЈСП ќе добие нафта од државните резерви
-
Итна седница во советот на Град Скопје
-
Македонскиот јазик е на удар на соседите и со тоа е загрозен пристапниот процес во ЕУ
-
Растат платите, но и трошоците - За една година животот поскап за 13.000 денари
-
Граѓанските организации бараат државата да ги унапреди превентивните здравствени програми и да не крати средства