Да се внимава како се чуваат млечните производи
Да се обрне поголемо внимание на начинот на чување на млекото и млечните производи, апелираат надлежните, но и млекопроизводителите.
Велат дека се случува трговците да ги чуваат производите несоодветно, односно макар на кратко да ги остават надвор, што не е соодветно, бидејќи млекото и млечните производи треба да се чуваат на температура од 2 до 8 степени во текот на целиот пат, почнувајќи од фармата, па се до трпезата.
За таа цел, млекопроизводителите, Агенцијата за храна и Организацијата на потрошувачи ќе започнат со кампања за поголема едукација на сите чинители во процесот на производство на млеко и млечни производи, почнувајќи од фармерите, преку производителите, транспортерите и трговците, па сè до самите купувачи, кои исто така може долго време да не ги чуваат на соодветна температура откако ќе ги купат производите.
Од Организацијата на потрошувачи велат дека поплаките од храна воопшто, вклучувајќи ги и млечните производи, минатата година се сведени на минимум.
Но, сепак најчесто купувачите се пожалиле на поминат рок или девакумиран производ.
Мирјана Јовеска
Ново на Сител
-
Утре повремен снег претежно во западните делови
-
Голоб: Словенија целосно ќе ги почитува налозите за апсење на МКС
-
Македонските државјани од 30 ноември во Кина ќе патуваат без визи
-
Мицкоски: Писменоста и образованието не се луксуз, тие се основни права и најможно инструменти за трансформација на општеството
-
Меџити: Денот на албанската азбука годинава се одбележува во време на жестока дебата за употреба на јазикот
-
Мицкоски: Ден на албанската азбука – симбол на образованието, културното богатство и напредокот на еден народ
-
Бела куќа: Русија е целосно одговорна за ескалацијата во Украина
-
Земјотрес почувствуван во Македонија