Македонија
20. May 2016 - 17:15

Блокиран транспортот на смет до депонијата Русино

Под мотото „Стоп за депонијата Русино“, стотина жители на Гостивар и околните села одржаа протестен собир и го блокираа транспортот на комунален смет до регионалната депонија Русино, кај месноста Сушички мост.

Граѓаните кои го попречија патот со возила и жив штит рекоа дека од несоответното депонирање на смет, трпат штети и се соочени со закани по нивниото здравје и животната околина. Тие, како што посочија со баракади од автомобили ќе го запрат  движењето на камионите со отпад кон депонијата Русино на неопределно време.

- Сметот се истура покрај патот, а потоа завршува по нивите, реките и во потоците во овој крај. Цела природа ни е уништена, а земјоделието трпи штети од ваквото однесување. Бараме да се изнајде соодветно решение, со фабрика за рециклажа и според европските стандарди, истакнаа од Организацискиот одбор на протесот.

Според нив, сметот се фрла и долж патот додека се транспортира до депонијата. На локацијата Русино, шест општини од полошкиот регион го депонираат комуналниот смет.

Депонирањето на сметот во еден од најнаселните региони во змејава се уште е горливо прашање.