Свет
21. October 2019 - 8:26

Австралиските весници протестираат против цензурата

Австралиските весници денеска излегоа со преработени насловни страници како дел од заедничката кампања со која се повикува Владата подобро да ја заштити слободата на новинарската работа.

Насловните страници прикажуваат детално преработен владин документ, кој има за цел да покаже широка цензура. Во исто време, медиумите започнаа кампања, барајќи измени на законите што ја квалификуваат работата на новинарите и активизмот на свиркачи како казнени дела.

Сиднеј Морнинг Хералд бара „сеопфатен амандман на законот за да се стави крај на негирањето на информациите“. Австралијан предупредува на „долготрајни напади врз правата на новинарите“.

Деветнаесет медиумски организации и новинарски здруженија во јуни оваа година ја започнаа кампањата „Твое право е да знаеш“, протестирајќи против упадот на полицијата во јавните телевизиски канцеларии и во станот на еден новинар во потрага по документи доставени од свиркачи.

Во текот на изминатите 20 години, донесени се повеќе од 60 нови закони кои де факто овозможуваат гонење на новинарите и казнување на свиркачите, предупредуваат организаторите на кампањата во најновата акција.

– На Австралија и се заканува опасност да стане најмистериозната демократија, рече директорот на националната телевизија АБЦ, Давид Андерсон.

Тие, меѓу другото, бараат право да го оспорат пребарувањето на простории и построги критериуми за чување документи во тајност.