Македонија
22. September 2016 - 22:04

Латас: Јанева влезе во конфликт со сите институции

 
Специјалната јавна обвинителка влезе во конфликт со сите институции, заклучи новинарот и уредник Драган Павловиќ Латас во „Отвореното студио на ТВ Нова“.
 
-Јанева вели дека ја опструираат медиумите блиски до ВМРО-ДПМНЕ. Меѓу нејзините први изјави беше дека собранието е нелегитимно, што е изјава што покажува дека таа е над власта, над државата. Зошто е нелегитимно? Затоа што слушала разговори и се местело за време на избори? Телефонските разговори не се доказ. Јанева не признава собрание, премиер, според неа ОЈО се нестручни, Совет на Обвинители е нестручен, полицијата е нестручна, медиумите, последно најавува хајка дека ќе имало акции за нелегално финансирање на медиуми. Јанева направи конфликт со сите институции освен со СДСМ, смета Латас.
 
Долгогодишниот новинар и професор за односи со јавност зборуваше и за имиџот на обвинителката, истакнувајќи дека истиот го уништила опозицијата.
 
-Кој го уништи имиџот на СЈО? Ако во СЈО дојдеше човек „планина“ никој немаше да има што да каже. Наместо да е така, на оваа позиција доаѓа човек што не го работел тоа. Што прави СДСМ? Ја присвојува како партиски играч. Вели дека и дал задачи. Заев бара да се гонат медиуми, таа најавува гонење новинари. СДСМ се појави со маици СЈО, Катица не се огради од тоа и со тоа стана нивен играч, истакна Латас и додаде дека со тоа што во Собрание и шепотат што да каже, а два дена претходно некој и дава одговори за интервју, граѓаните добиваат порака дека таа не знае и не може да се справи со своите обврски.