Балкан
1. March 2017 - 14:45

Жариште на птичјиот грип во Зоолошката градина во Сараево

Лабораторијата при Ветеринарниот факултет во Сараево денеска потврди дека во сараевската Зоолошка градина е потврдено присуство на вирусот на грипот А потпип Х5Н8, познат како птичји грип, јави ФЕНА.

По потврдувањето на жариштето на болеста, Канцеларијата за ветеринарство на Босна и Херцеговина апелираше до сопстевниците на живина да го зајакнат спроведувањето на биобезбедносни мерки на своите имоти и да спречат контакти меѓу домашните и дивите птици.

Во изминативе месеци птичјиот грип беше потврден во повеќе европски и балкански земји, а на територијата на БиХ се појави во реонот на градот Приједор.

Според извештајот на Светската здравствена организација (СЗО) од ноември 2016 година, досега не е потврден случај на пренос на вирусот од птици на луѓе, но дека и покрај многу малата веројатност за инфицирање на луѓето со овој тип на вирусот, таквата можност сепак не може во целост да се исклучи.