Македонија
30. October 2020 - 12:54

Здружението Билка повторно бара легализација на канабисот за лична употреба

Легална употреба на канабисот до 50грама и дозволено одгледување до 3 стебла за рекреативна употреба, формирање на посебна агенција за канабис, формирање на институт за канабис при факултетот за земјоделство, освен јавното здравство дозвола за препис на лекови да има и приватното здравство. Ова се барањата на здружението Билка за употребата на канабисот во земјава. Активистите велат дека доколку надлежните ги прифатат нивните барања државата би имала економски и здравствени бенефити.

Еден од основачите на Билка, адвокатот Јанаки Митрoвски вели дека побарале средба со премиерот Зоран Заев, министерот за здравство Венко Филипче и министерот за правда Бојан Маричиќ, но одговор до сега не добиле. Инаку денеска и утре се одржува првиот македонски канабис форум.

 

Елена Милошевска