Македонија
4. јуни 2018 - 14:12

Заврши уписот на првачиња во штипските основни училишта

Во штипските основни училлишта за наредната учебна година се запишани 349 ученици во прво одделение. Уписниот рок е завршен, а Билјана Казанџиска, раководител на Секторот за јавни дејности, вели дека според податоците од патроначната служба бројот на првачиња треба да биде 538 ученици.

- Секаде имаме слободни места во училиштата. Во училиштето „Ванчо Прќе“ беа планирани 153 ученика да се запишат, а се запишаа 113, за разлика од тоа во училиштето „Димитар Влахов“ имавме планирано 86 ученика, со реонизацијата ни се запишаа 100 ученика. Во училиштето „Гоце Делчев“ имаме отстапување, досега имаме 40, а планирани се околу 120 ученика, а во училиштето „Славејко Арсов“ запишани се 33 ученика, вели Казанџиска.

Таа апелира родителите да си ги запишат своите деца во прво одделение, бидејќи казната е од 60 до 80 евра во денерска противредност. Реалната бројка на запишани ученици во прво одделение ќе биде позната на почетокот на септември