Македонија
15. December 2019 - 13:04

Зајкова: Очекувам едногласна поддршка за законот за субвенциониран студентски оброк

Здрав оброк за секој студент. Ова ќе биде овозможено со новиот предлог закон  за субвенциониран студентски оброк кој утре ќе биде поднесен во Собранието преку пратениците Јулиана Николова од ЛДП и Александар Кирацовски од СДСМ.

Законот предвидува студентите за значително пониска цена да се хранат во рестораните кои што ќе потпишат договор со Министерството за образование и наука за субвенционирање на студентскиот оброк.

„Со донесувањето на законот ќе се овозможи секој студент кој е државјанин на Републиката, без разлика дали е на државен или приватен универзитет, да има право да користи дневна субвенција за здрав оброк во износ од  120 денари.  Студентите се иднината на нашата земја и истите заслужуваат да ги користат истите придобивки кои ги имаат нивните врсници во Европа. Ваков закон веќе одлично функционира во Словенија. Мораме да покажеме дека како држава се грижиме  за стандардот на студентите“ потенцира Зајкова.

Законот предвидува субвенциите да важат секој работен ден од 08 часот до 20 часот, но не и за викендите или за време на летниот и зимскиот распуст.