Свет
21. November 2023 - 10:32

Во украинската армија служат над 40.000 жени, од кои над 5.000 се вклучени во директни борби

Повеќе од 40.000 жени служат во украинската армија во нејзината борба против руските сили, се наведува во соопштението на украинското Министерство за одбрана, цитирано од ДПА.

Жените сочинуваат нешто повеќе од пет отсто од вкупната сила на украинските вооружени сили. А околу 5.000 од нив се директно вклучени во борбени операции.

Во извештајот на Министерството се наведува дека досега над 13.400 жени добиле статус на учесници во борбени операции.

Соопштението откри дека 41 процент од женските припадници на војската имаат деца, а повеќе од 2.500 од нив се самохрани мајки.

Во 2014 година, жените во украинската армија броеја нешто повеќе од 16.500, но според военото министерство, Киев оттогаш ги укина за нив сите ограничувања за служење во војската, забележа ДПА.