Живот
7. December 2022 - 8:18

Во јужна Русија пронајдени околу 2.500 угинати фоки

Околу 2.500 угинати фоки се пронајдени на брегот на Каспиското Море во јужна Русија во Дагестан, а засега нема показатели дека насилно се убиени, соопштија официјални локални претставници.

Првите извештаи покажале дека станува збор за околу 700 угинати фоки, но со натамошно пребарување на теренот е утврдено дека ги има најмалку 2.500, а можно е да се и повеќе. Од 2008 година Меѓународната унија за зачувување на природата ги прогласи касписките фоки за загрозен вид.

Началникот на Каспискиот центар за заштита на животната средина Заур Газипов истакна дека според првите резултати од истрагата, фоките загинале пред околу две недели и дека засега не се пронајдени докази дека се убиени или фатени во рибарска мрежа. Стручните тимови земале примероци од фоките со цел со лабораториско испитување да се утврди причината за угинувањето.

Популацијата фоки во Каспиското Море драстично е намалена во изминатите неколку децении поради прекумерниот лов и индустриското загадување. Пред околу 100 години имало повеќе од милион фоки, а последните проценки говорат дека останале само 70.000.