Свет
24. August 2019 - 15:31

Во Чеченија отворена најголемата џамија во Европа

Најголемата џамија во Европа е отворена во чеченскиот град Шали и може да прими 30.000 луѓе.

Зградата на џамијата е направена од бел мермер, а на нејзиното плато може да собере до 70.000 луѓе.

На церемонијата на отворање, претседателот на Чеченската Република, Рамзан Кадиров објави дека објектот ќе биде посветен на пророкот Мухамед.