Здравје
2. May 2017 - 12:23

Внимавајте, смртта демне: Дури 97 отсто од болните од рак го имале овој зафат на забите

Во прашање е вообичаена дентална процедура, за која речиси сите стоматолози ќе ви речат дека е потполно безбедна, и покрај фактот дека повеќе од 100 години научниците предупредуваат на големиот ризик од истата.

Само во САД дневно се вршат над 40.000 од тие процедури врз пациентите кои мислат дека трајно и сигурно го решиле својот проблем. Кај нас процедурата се вика „отстранување на нервите“ (иако се отстранува и пулпата), а се пристапува за да се спаси забот од вадење во случај на инфекции или оштетување на пулпата.

Едноставно кажано, забот се „умртвува“, односно коренот на забот се чисти и запечатува.

Но, иако забот е „мртов“ таквиот корен може да стане скриен инкубатор на многу отровни анаеробни бактерии - оние за чиј живот е потребен кислород, а кои под одредени услови може да си го најдат патот до васкуалрниот систем и да предизвикаат цела низа хронични болести.

Foto: Thinkstock
 

Повеќето стоматолози наводно ги игнорира резултатите од новите истражувања кои предупредуваат на потенцијалните ризици од вадењето на корените.

Посебно загрижува можната врска меѓу канцерот и споменатата стоматолошка процедура. Застрашувачки звучи податокот кој се наведува во текстот, дека дури 97 отсто од пациентите во терминална, завршна фаза од ракот, некогаш во животот имале зафат за вадење на коренот на еден или повеќе заби, а наводно во повеќето случаи ракот се појавил токму на таа страна од телото каде биле „умртвените“ заби.

Авторите на овие истражувања сметаат дека е многу подобра варијанта е вадење на забот отколку негово спасување на овој начин.