Здравје
27. May 2021 - 12:51

Утврдена причината за појава на згрутчување на крвта по примање на одредени вакцини против Ковид-19

Научниците од универзитетот Гете во Франкфурт тврдат дека конечно ја утврдиле причината за појава на згрутчување на крвта откако дадоа одредени вакцини против вирусот корона и дека знаат како да го решат тој проблем.

Како главен виновник, тие ги посочуваат таканаречените „пловечки мутирани протеини“ што можат да се појават кога вакцината испраќа шилец во протеинот на коронавирусот во погрешниот дел од клетката. Тие тврдат дека веќе имаат идеја како да го решат овој потенцијално сериозен проблем, пишува британски „Сан“.

Компанијата „Џонсон и Џонсон“ веднаш ги контактирала научниците и тие ги запознале со своите откритија. Тие се надеваат дека нивното откритие ќе помогне вакцините да бидат побезбедни отсега.

Вакцината Астра-Зенека се сметаше за најдобар кандидат во трката да се најде ефикасна вакцина против коронавирус. Сепак, низа инциденти го нарушија имиџот на компанијата во јавноста.

Имено, кај некои пациенти кои примиле две дози од вакцината на оваа компанија, забележано е појавување на тромбови, што потенцијално може да предизвика тромбоза. Како резултат, некои земји целосно ја напуштија употребата на оваа вакцина или ја ограничија употребата на одредени возрасни групи, што го забави процесот на имунизација.

Кога се случи истото по вакцинирањето на компанијата „Џонсон и Џонсон“, стручната јавност беше под притисок да ја открие причината за овој феномен и да понуди потенцијално решение.

Тимот на Универзитетот Гете се чини успеа. Ралф Маршалек, водечки научник од овој универзитет, ги објави најновите согледувања во интервју за Фајненшл тајмс, додека целото истражување ќе биде објавено наскоро во медицински списанија.

Според него, причина за појава на тромбови е појавата на „пловечки мутирани протеини“. Тие се јавуваат кај производители кои користат аденовирусни вектори за да испратат шилест коронавирусен протеин во човечкото тело.

Она што е потенцијално проблематично во оваа постапка е дека шилецот на вирусот протеин се испраќа до клеточното јадро, а не во цитозолната течност внатре во клетката, во која вирусот нормално произведува протеини.

Еднаш во клеточното јадро, одделните делови на шилестиот протеин на вирусот се распаѓаат и формираат мутирани верзии. Тие не се во можност да се држат до клеточната мембрана, па се излачуваат и циркулираат во телото.

Според Маршалек, ова е причината зошто еден од 100 000 вакцинирани има згрутчување на крвта.

„Кога гените на вирусот ќе се најдат во јадрото, тоа може да предизвика проблем“, рече тој.

За разлика од технологијата што ја користат Астра-Зенека и Џонсон и Џонсон, МРНК вакцините, како што се вакцините Фајзер и Модерна, ги испраќаат овие протеини во течноста во клетката, а не во клеточното јадро, што спречува формирање на тромбови.

Само 309 од 33 милиони луѓе кои примиле вакцини од Астра-Зенека и Џонсон и Џонсон во Велика Британија добиле тромбови, или 142 лица од 16 милиони во остатокот од Европа. Сепак, бидејќи смртта на 56 лица е поврзана со овие тромбови, се појави страв кај оние кои сакаат да се вакцинираат, па затоа и самите пациенти почнаа да ги избегнуваат овие вакцини.

Маршалек е свесен за ова, но тој вели дека има решение – доволно е производителите да ја изменат низата на протеинскиот скок за да се спречи нејзиното распаѓање.

– Со податоците што ги имаме, можеме да им кажеме на компаниите како да ги променат тие проблематични низи на начин што спречува несакани реакции – убеден е доктор Маршалек.

И покрај оптимизмот на д-р Машалек, други научници велат дека се потребни повеќе докази за да се потврдат овие тврдења.

„Недостасуваат докази што укажуваат на директна врска помеѓу скочните протеини и тромбозата“, рече Јоханес Олденбург, професор по трансфузија на Универзитетот во Бон.

Тој посочува дека мора да бидеме внимателни и дека сето тоа треба да се докаже преку нови експерименти.

Машалек рече дека резултатите од своето истражување ги проследил до германските здравствени власти, како и до здравственото тело што се занимава со вакцинација.

– Тие беа изненадени со нашите откритија, бидејќи никој не очекуваше пораст на протеините да предизвика проблем.

„Џонсон и Џонсон“ рекоа дека „го поддржува овој вид истражување“.

– Работиме со медицински експерти ширум светот за решавање на проблемот со тромби и очекуваме да можеме да ги проучуваме овие нови податоци кога ќе бидат официјално објавени.

Астра-Зенека не се огласи во врска со ова откритие.