Балкан
11. May 2017 - 11:10

Турција ја предупреди Википедија поради содржината

Турција ја предупреди онлајн енциклопедијата Википедија, што е блокирана во земјата од пред две недели, за содржината што „развива перцепцијата дека Турција ги поддржува терористичките организации“, изјави денеска турскиот министер за сообраќај Ахмет Арслан. 

Тој, обраќајки се на телевизијата „НТВ“, побара од Википедија да отвори свое претставништво во Турција и да ги исполни условите за плаќање данок. 

Турската организација што е надлежна за следење на Интернет соопшти пред две недели дека се блокирани сите пристапи до Википедија во земјата, а како причина го наведе законот, со кој се овозможува забрана на сајтовите за кои се оценува дека претставуваат закана за националната безбедност. 

Турскиот суд потоа го отфрли барањето на онлајн енциклопедијата да го одблокира пристапот до тој сајт, јави Анадолија.