Македонија
23. October 2017 - 20:48

Судот објави одлуки за 16 тужби на партиите, сите се одбиени

Судечките совети на Управниот суд донеле одлуки за сите 28 тужби поднесени од политичките партии против решенијата на Државната изборна комисија (ДИК) за приговорите за првиот круг од локалните избори.

До 18 часот на веб-страната на судот објавени се одлуките за 16 тужби кои се одбиваат како неосновани. Четиринаесет од нив се поднесени од ВМРО-ДПМНЕ, и по една од ТМРО и Левица. Одлуките на Управниот суд се конечни.

Според информациите од Управниот суд, одлуките за поднесените тужби од партиите  постепено ќе се објавуваат преку АКМИС системот на веб - страницата на Управниот суд.

По тужбите на политичките партии одлучуваа судечки совети составени од по пет судии избрани по пат на жрепка.

Вториот круг од локалните избори кои треба да се одржат во 35 општини е закажан за 29 октомври.