Бизнис
18. March 2020 - 21:46

Стопанска комора: Недвосмислено да се каже дека со сите средства државата ќе го сочува бизнисот на краток рок

Најдоброто решение во моментов е на стопанските субјекти јасно и недвосмислено да им се предочи дека со сите средства кои стојат на располагање, државата на краток рок ќе ги сочува бизнисот и компаниите за тие да ја сочуваат неа на среден и долг рок, соопшти Стопанската комора на Македонија.

Комората останува на ставот дека се потребни, како што наведува, максимални напори на тешко преговарање за да се дојде до најдоброто решение зашто во меѓувреме работите се менуваат од час во час.

Острите реакции на компаниите на денешното објавување на сетот економски мерки, дополнува, само ја потврди јавната изјава на претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески, дадена во неделата, дека позициите на јавниот и приватниот сектор се многу оддалечени.

-Втората работа што треба да се нагласи во овој момент е дека не треба да има недообјаснети формулации. Јасно треба да се каже дека ќе се употреби сè за да ја совладаме оваа огромна опасност и по нашите животи и по опстојувањето на бизнисот. Се разбира дека после тоа ќе се седне и повторно со преговори ќе се најде начин да се надомести направената штета. Ова, дополнува, не е работа за која сме ние виновни, но е работа за која сме одговорни. Да ја изведеме со најголем степен на ризик, зашто само така можат последиците да бидат помали, истакнува Комората, а како најдобра потврда за сериозноста на кризата ја посочува состојбата со автомобилската индустрија во Европа.

Заради заедничко утврдување на клучните приоритети за што поуспешно справување на македонската економија со тековните состојби, Стопанската комора на Македонија за утре и задутре најавува состаноци на компаниите-најголеми извозници во македонската економија со директорот на Царинската управа, како и на претседателите на здруженијата според дејности со креаторите на економските политики.