Свет
6. August 2019 - 14:18

Столтенберг е уверен дека САД нема да излезат од НАТО

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг изјави дека е убеден дека САД ќе останат во Алијансата.

Тој за време на неговата посета на Нов Зеланд наведе едека во САД постои силна поддршка за НАТО, а тоа се потврдува и на терен, бидејќи САД го зајакнуваат военото присуство во Европа.

Столтенбер посочи и дека Алијансата не се подготвува за „малку веројатното американско повлекување“.

„Њујорк тајмс“ претходно објави дека американскиот претседател Доналд Трамп повеќе пати навестил дека би можел да ги повлече САД од Северноатлантската алијанса, ако земјите-членки не го зголемат издвојувањето за одбраната“.

Столтенберг посочи дека пораката на Трамп до земјите-членки на НАТО за поголем буџет за одбраната имала ефект дека пораката на Трамп до земјите-членки на НАТО за поголем буџет за одбраната имала ефект.