Македонија
18. September 2019 - 14:10

Став на Влада за ратификување на протоколот за членство во НАТО

-Прашањето на полноправното членство е техничко, односно не се очекуваат никакви проблеми со ратификацијата во која било од земјите. Единствено е прашање на време кога ќе се случи, зависно од процедурите на институциите во земјите. Симболично ќе биде убаво ако процесот заврши пред НАТО самитот кој ќе се одржи во декември 2019. година. За да се заокружи 30-то полноправното членство на Северна Македонија, кога НАТО прославува 70 години. Полноправното членство ќе се заокружи кога ќе заврши ратификацијата на протоколот во сите земји членки и финално кога ќе биде ратификуван во нашиот парламент, соопштија од Владата.