Македонија
11. April 2018 - 23:22

Собранието не изгласа недоверба на Владата

Опозицијата не успеа да обезбеди 61 глас колку што се потребни за да се изгласа недоверба на Владата. На денешната седница за интерпелација 40 пратеници гласаа „за“, 62 „против“, а двајца беа воздржани. Претседателот на Собранието, Талат Џафери, констатираше дека по целодневна рапсрава, Собранието не ѝ изгласа недоверба на Владата.

Барањето за гласање го поднесе опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Иако првично беше потпишано од 41 пратеник, на барањето се потпишал и Иван Стоилковиќ од Демократската партија на Србите во Македонија, со што до Собранието беше доставено со 42 потписи.

Според опозицијата, Владата предводена од СДСМ и ДУИ нема капацитет за водење на институците. Во интерпелацијата, исто така, е наведено дека Владата работи за партиските интереси, а во изминатите десет месеци не е остварен ниту еден од проектите и реформите што ги ветуваа во предизборието.

Интерепелацијата беше прв чекор што го презеде ВМРО-ДПМНЕ, кога партијата одлучи да се врати во Собранието.