Балкан
19. September 2023 - 18:14

Словенија не размислува за воведување контроли на границата со Хрватска

Словенечката Влада не размислува за воведување гранични контроли со Хрватска и покрај големиот пораст на илегални влегувања на мигранти, изјави денеска словенечкиот државен секретар во Министерството за надворешни работи Марко Штуцин.

„Во овој момент Владата не размислува за воведување контроли на границата со Хрватска, иако Шенгенскиот кодекс тоа го овозможува“, изјави Штуцин за словенечките новинари по пристигнувањето на состанокот на Советот за општи работи во Брисел.

Тој посочи дека Хрватска треба да направи се што може за да го ограничи бројот на илегални влегувања, како и земјите од Западен Балкан преку кои доаѓаат мигрантите.

Словенечката полиција соопшти дека од почетокот на оваа година, кога Хрватска влезе во Шенген зоната, значително е зголемен бројот на илегални преминувања на границата.

Од почетокот на годинава до крајот на август полицијата евидентирала 36.137 нелегални влегувања, додека во истиот период минатата година имало 13.601.