Балкан
8. јуни 2016 - 12:30

Словенија бара работници - најниска плата 784 евра

 
Словенија бара работници. Минимална плата 784 евра, а таа работа можат буквално сите да ја работат.
 
Минималната плата во словенија изнесува 784 евра, бројот на невработени во Словенија спрема податоците од заводот за вработување, во мај на овој во однос на истиот месец минатата година е намален за 9%.
 
Кон крајот на мај се евидентирани 102.000 лица кои бараат работа, тоа е 3% помалку во однос на април а дури 9% од минатата година.
 
Словенските работодавци во моментов нудат повеќе од 400 слободни работни места за конобари, а нешто помалку за возачи на камион, неквалификуваните работници за работа во индустријата можат да бидат и хигиеничари, а од стручните работи најбарани се електроинсталатери, металостругари и заварувачи.
 
Минималната плата е 784 евра, тоа е најниската цифра која може да се заработи со било која работа. Ако се додаде и бакшишот, прилично е јасно дека цифрата која може да се заработи е одлична.