Македонија
19. January 2019 - 12:08

Скопје ноќеска најзагаден град во светот

Ноќеска еден час по полноќ Скопје бил на првото место меѓу градовите со најголемо аерозагадување во светот.

Според мерењата на Специјализираната интернет страница за следење на воздухот „Ер вижуал“, индексот на загадување во Скопје, во еден часот по полноќ бил 430. Со тој индекс на загаденост, Скопје бил на врвот на листата, а веднаш по него биле градови од Индија, Пакистан и Бангладеши. На петтото место на листата е главниот град на Косово – Приштина.

Поради високата загаденост, Град Скопје објави неколку препораки до граѓаните: да се избегнува користењето на возила или да се споделува превозот, да се избегнува седење на отворено, да не се горат штетни материјали, како и да се чистат оџаците