Свет
24. August 2019 - 21:27

Штрајк во „Бритиш ервејз“ ќе предизвика пет денови откажување на летови

Пилотите на „Бритиш ервејс“ најавија дека ќе штрајкуваат три дена во септември, што може да резултира во откажување на летовите во најмалку пет денови по ред, јави Би-Би-Си.Пилотите најавија дека ќе штрајкуваат на 9, 10 и 27 септември, бидејќи нивните барања за платите не беа исполнети.

Според Би-Би-Си, иако првите денови на штрајкот ќе бидат 9 и 10 септември, на некои патници кои имаат летови од 8 до 12 септември им било кажано дека летовите им се откажани и дека тие резервирале нови билети или побарале поврат на средства.

„Авиокомпаниите работат многу комплексно и во моменти кога има многу проблеми, може да се појави домино ефектот на летовите во други денови. Ние правиме се што можеме за да спречиме да се случи оваа не-фер акција и да ги уништи планираните патувања на нашите клиенти “, се вели во соопштението на компанијата.