Македонија
23. July 2019 - 14:41

Шилегов тргна да ги ослободува заробените дрвја низ градот

Скопскиот градоначалник тргна во обиколка на општините за да им помага на колегите да ги ослободат заробените дрвја.

Акцијата почна на улицата „Орце Николов“ во Дебар Маало, каде според надлежните  има голем број заробени дрвја со бекатон-плочки и друг градежен материјал. Градоначланикот Шилегов очекува до крајот на летото да бидат ослободени 200 дрвја.

– Во јануари годинава со Шумарскиот факултет потпишавме меморандум за соработка за ослободување 841 дрво, дрвја кои се заробени со градежен материјал. Со задоволство можам да истакнам дека до крајот на оваа сезона сите 200 дрвја кои се во надлежност на Град Скопје ќе бидат ослободени. Им помагаме и на општините да влезат во засилен процес на ослободување на дрвјата. Најмногу заробени дрвја има на територија на Општина Центар, особено овде, во Дебар Маало. Во лудата урбанизација на овој дел од нашиот град во целост беше заборавена животната средина. Големите и развиени дрвја се природен прочистувач на воздухот и ние ќе направиме се што е во наша моќ да ги заштитиме тие дрвја.

Во општина Аеродром само 20 стебла биле заробени па градоначалникот на Скопје очекува денеска сите да бидат ослободени.

Мирјана Давидовска